Go back

A new method of laying out the urban space is required if the best locations are to be used and a feeling of wholeness created. There are three main principles guiding this third generation design of Avenyn: Movements along Avenyn are to be given scope closest to the façades where the destination points are located. Socialising on Avenyn will take place in a wide, inviting furnished zone – the public gardens – closer to the centre of the boulevard, which gets more hours of sunshine. Access to Avenyn is secured via a collective central thoroughfare for public transport and cyclists.

The gardens’ new interpretation in a public setting will become an inviting furnished zone with generous meeting places, multifunctional, permanent pavilions and strong planted areas that together form the world’s longest urban streetscape. The urban streetscape is a democratic interface between people, with a great variety of private and public amenity zones. A delightful stock of street furniture has a strength of form that lends elements of colour and exciting design. A mirror of the spirit of an age which is inevitably going to change. All of the cultural institutions in the vicinity are given scope to move outside and make their activities visible in the public space, with permanent satellite locations for art and culture.

This proposal picks up on the original concept from 1923 – gathering the cultural institutions around one large public square – one whole Götaplats. With consistent paving on the same level, Götaplats square is linked together with a uniform urban space, providing scope for a variety of events. A network of stainless steel metal plates lies like a shimmering sea underneath the clear sky above Götaplats. Water, vapour and light complement the Poseidon fountain, creating a square that can be filled with magic, entirely in accordance with Carl Milles’ original wishes.

Apart from the mental image of Avenyn as a street for partying, other supplementary images will emerge: an exciting cultural destination for children and adults, a dynamic experience that offers something unexpected, a beautiful everyday all-year-round environment for people living and working in the area. By enhancing the design and emphasising city life, a vibrant urban space is created – something for Gothenburg’s residents to be proud of.

Avenyn

  • Client: Urban Planning Department, City of Gothenburg
  • Project Start/End: 2012-2013
  • City: Göteborg

Team

  • Louise Didriksson - uppdragsledare
  • Mattias Nordström - ansvarig arkitekt
  • Karin Sjödin - handläggande arkitekt
  • Jeroen Matthijssen - medverkande arkitekt
  • Håkan Olsson - industridesigner
  • Rikard Sjöberg - 3D-grafiker
  • Daniel Hultman - 3D-grafiker
  • Kajsa Sperling - ljusdesigner
  • Mikaela Åström Forsgren - ljusdesigner
  • Sofia Kourbetis - 3D-grafiker
  • Petrus Torstensson - praktikant

Building Type

Similar Projects