Go back

White has shaped three entrances into the park, one of which is the main entrance. The entrances are located in different habitats and show the way to old-growth forests, swamps and river landscapes. The concept is to build walkways to create accessible entry points where you can get further from the road and into the wild. Hovering horizontally above the ground, and well-adapted to existing vegetation, they extend out and lead the visitor into the national park.

Parking lots, dry toilets and garbage disposal are deliberately placed some distance away along the road. There is a point to leaving the car behind you and approaching the National Park entrance on foot.

The other service functions are organised along the walkway. It has been very important that the facilities are able to function with limited maintenance. The gangways and the wide footbridges facilitate for the disabled to get out into nature.

A construction kit with furniture, picnic cottage, observation towers, signs, toilets, barbecues, bear safe waste disposal and viewing platforms were designed. Materials used are finely chopped timber with dovetail joints and slightly narrower pins than normal, solid wooden boards, concrete and steel grating of weathering steel.

Hamra NP is also a pilot study for White and Happy’s winning proposal for identitetsprojektet [the identity project] for Sweden’s national parks, which has been applied in the park.

Hamra National Park

  • Client: County Administrative Board of Gävleborg
  • Project Start/End: 2008-2010
  • Completed: 2011
  • City: Ljusdal
  • Photographer/Illustrator: Henrik Lindvall & Tomas Ärlemo

Awards

  • Siena Prize 2013

Team

  • Martin Ehn Hillberg - ansvarig arkitekt
  • Anders Tväråna
  • Mattias Nordström

Building Type

Similar Projects