Go back

An elegant essentially monochromatic building pair, one carbon black and the other gold in tone, are joined together by two bridges forming a natural campus gateway.

The open and public ground floor provides a forum for mixing of tenants and campus life with the outside community. Shared spaces have replaced localised, conventional office kitchens and coffee points. Social and recreational spaces on the ground floor encourage visitors and tenants to congregate but also offer the chance for a serendipitous encounter. A welcoming reception, common conference space, informal meeting places, secluded corners, a campus café and restaurant are all elements of this forward-thinking Science Park building.

In its design, programming and palette, the building is communicative, expressing in its own walls the story of its construction. Tenants and visitors occupying office floors can find raw concrete surfaces, traces of earthworks, chalk, fingerprints, scuff marks and knocks received and left behind during the construction process; all of which normally would be covered over. This exciting palimpsest is not only an intriguing aspect of the design but also has allowed for a savings of economy in the omission of otherwise costly finishes.

Most importantly, Johanneberg Science Park is a healthy building in all aspects, inside and out. The orientation of floors, facilities and circulation routes encourages movement, which aids well-being with a daily break from the sedentary. Bike and pedestrian commuting is facilitated as the building is equipped with changing rooms and showers, a bicycle parking and servicing point and a solar station for electric bikes – all available to the building tenants.

Well insulated and thermally efficient, the building pair have very little requirement for purchased energy – and what is purchased will be environmentally certified. The building’s form and glazing optimises daylight penetration while the external sun-screens minimise solar gain. Sedum roofs located on various levels are a vital rainwater detention, while landscaping around the site adds restorative spaces to sit in or look out onto. As they are rounded in form, the space between the two structures as well as the outdoor cafes can be sunlit most of the day.

Sweden Green Building Council’s Miljöbyggnad GOLD classification was the goal, but expectations were exceeded when client and tenants united to support a common sustainability programme which considered everything from transport and construction materials to its restaurant’s ecological footprint. Materials and processes were carefully selected to ensure they benefit tenants’ health and safety. Climate calculations have been set to monitor and control the environmental impact during construction and also full operation.

The collegiate atmosphere generated by the building’s design and programming will undoubtedly help to create a new culture of co-operation and collaboration. It is hoped this will become a new meeting point for the whole campus, whose atmosphere will permeate, in a “ripple effect”, throughout the site.

Johanneberg Science Park

  • Client: Chalmersfastigheter, Akademiska hus, Johanneberg Science Park
  • Project Start/End: 2012-2015
  • Area/Size: 8200 m² BTA
  • Cost: 200 milion SEK
  • City: Göteborg
  • Photographer/Illustrator: Åke E:son Lindman

Team

  • Mattias Lind - Lead Architect
  • Johan Lundin - Lead Architect
  • Lars Zackrisson
  • Karin Hedén
  • Elin Adolfsson
  • Mathias Nilsson
  • Joel Hördin
  • Egil Blom
  • Erik Nygren
  • Maria Glädt
  • Viktor Göthe
  • Andreas Laessker

Building Type

Similar Projects