Go back

Katsan has an uncomplicated form – a long, narrow, rectangular glass box. The façade has a light metallic structure and, at roof level, stepped back from the edge, there is a timber volume with a terrace. The simple form provides a historic connection with industrial buildings and
harbour warehouses, but the building also reflects the modern city district of Hammarby Sjöstad.

This glass building has a cooling system within the exposed concrete joists. To facilitate the cooling system further, water is piped from the Hammarby canal into the building. The water in the cooling system, in combination with the exposed concrete structure, creates a building that has a pleasant climate all year-round.

The office building is filled with smart design solutions. The sun-awnings are controlled by a computer, which calculates when, and how, the awnings should be used. The office has large floor plates with open-plan areas. Pleasant acoustics are achieved via interior design choices – shelving, panel curtaining etc, have been selected to minimise noise disturbance. Entering Katsan should feel like a sigh of relief. Paint has been used sparingly and all materials, steel, concrete, glass and timber, are shown in their natural form.

Katsan has received several prestigious awards, including the Kasper Salin Prize 2003. Above all, it is a great, stimulating workplace for around 400 people.

Katsan

  • Client: White
  • Project Start/End: 2000-2002
  • Completed: 2003
  • Area/Size: 6 752 m²
  • Cost: 102 Mkr SEK
  • City: Stockholm
  • Photographer/Illustrator: Åke E:son Lindman

Awards

Team

  • Bengt Svensson
  • Linda Mattsson
  • Per Wikfeldt
  • Marie Hult

Similar Projects