Go back

With the input of expert panels, we analysed activity at the premises, the premises themselves as well as the given conditions, before then putting a programme together. Given the lack of any obvious space encouraging informal study, as well as the criticism surrounding the existing student refectory, which was in a dark basement area, the aim we established was, simply put, to create environments that were more attractive, inspiring, sustainable, flexible, robust and informative. There was also a need for a central area in which to eat food brought in from elsewhere and take breaks adjacent to the refectory.

At times outside of lunchtime, the refectory area also had to provide communal space for meetings, informal gatherings and studying. This space would then also act as informal learning environments, enabling knowledge to be shared outside of more traditional (and formal) learning spaces. We managed to accommodate these two clear wishes and created learning environments for KTH’s ‘Machine’ that will last well into the future.

Open-plan student workstations, for individual and group work, were also included in our programme, along with an area for model construction. The informal learning environments aside, two large lecture theatres were retained as part of the plans, complementing the one new lecture theatre we built, which has capacity for 40 people and the option to be divided up into two rooms with a screen partition.

KTH Maskin

  • Client: KTH
  • Project Start/End: 2013-2013
  • Completed: 2013
  • City: Stockholm
  • Photographer/Illustrator: Thomas Zaar

Team

  • Klara Frosterud - Head Architect/Project Leader
  • Karolina Nyström
  • Johan Björkholm
  • Jens Rasmus Andersson
  • Mats Anslöv
  • Johanna Hallgren

Building Type

Similar Projects