Go back

When Vasakronan, a leading real estate company in Sweden, decided to expand the Jakob Större city block in Stockholm’s city centre, White was their obvious and trusted partner of choice. Vasakronan’s objective for the project was twofold: to get additional, attractive office space in the area and to take advantage of the site’s magnificent views.

White’s solution realises Vasakronan’s vision by creating a light volume contrasting the original dark 70’s façade. A glazed vertical extension in three storeys tops the existing structure while the strongly demarcated floor slabs cohesively cap the city block.

The subway, which runs under the neighbourhood, posed an initial challenge for the White team; structural reinforcement without additional columns is difficult. Also, there was the uncertainty that the existing building could withstand the extra vertical load. The problem was cleverly solved by removing the existing top floor and thus lessening the overall weight.

Designing for sustainability was a major project focus. White’s in-house environmental consultant was engaged from project start to finish. Sustainable contributions to the building are a new sedum roofs, VAV systems for cooling and heating the premises with the aid of intelligent devices.

Vasakronan’s new office interiors are flexible and lofty with high ceilings and natural light which can be adjusted by solar shading. Roofs are terraces provide the perfect forum for tenant gatherings or just enjoying the magnificent view.

Kvarteret Jakob

  • Client: Vasakronan
  • Project Start/End: 2007-2010
  • Completed: 2011
  • Area/Size: 8 500 m2 BTA
  • Cost: 200 million SEK
  • City: Stockholm
  • Photographer/Illustrator: Åke E:son Lindman och Thomas Zaar
  • Miljöklassning: Green Building

Team

  • Ulla Bergström - Head Architect
  • Robert Schmitz
  • Tomas Landfeldt
  • Maja Abrahamson

Building Type

Similar Projects