Go back

The area of Telefonplan, less than 10 kms south of Stockholm’s city centre, has been synonymous with the telecommunications giant Ericsson, whose main office, workforce housing, underground computer server storages and canteen have dominated the area for decades.

Today, years after the global company has vacated other premises in the area, some of those facilities have been repurposed (such as Konstfack – University College of Arts, Crafts and Design or employee housing). Other have been underused but are now part of White’s project.

White and Scanprop’s proposal foresees an area of more than 100,000 sqm involving repurposing existing buildings and planning new ones. Planned is a total of six blocks, over ten new buildings, 1,500 units of new housing and commercial spaces, 4,000 bicycle parking spaces, car pool services, preschool day care, cafés and a central community pavilion, bringing focus ton street and community life. The plan utilises an integrated mobility strategy, merging public pathways provided for walking, cycling and vehicle transportation as shared surfaces.

The new vision preserves heritage buildings and creates new housing and public areas which reference the district’s industrial identity, creating a well-connected and greener area.

 

Dense, accessible, walkable

The project contributes to the densification of the larger Stockholm and making the most of underused areas between districts.

Cycling between Lilla Tellus and Stockholm’s city centre takes nearly 15 minutes. In addition, the area is connected by public transport (including the existing subway connections) and is planned to be equipped with plenty of bicycle lanes and parking, as well as services for cyclists and car pool services.

Both the pedestrian and cycling lanes are well-illuminated so as to create inviting and safe paths of travel. The disposition of bicycle parking (located in premium spots), planting beds, benches, lighting posts and other outdoor furnishings is planned to slow down cars along the street Responsgatan, the shared access that binds the area together.

 

Cohesive but diverse

The ambition is to preserve the qualities of the buildings of historic value while developing modern attributes. Areas of new construction will contrast with the old ones with their varied forms and heights (from two to 13 floors) but also align with the heritage buildings when it comes to façade materials, by re-using, for instance, the same bricks of demolished parts (after subtraction of chemicals) or using identical new ones. Within the same block, different buildings reference each other by using the primary material of one façade as a material for details of another.

Roof tops are designed to be areas of social interaction. This block in particular is to have a common green roof top with different areas.

 

Inviting and green outdoors

The public realm provides a structure to the development. Buildings and public spaces are docked into Responsgatan, which runs through the area, stimulating social interaction. In the direct vicinity of this street, the square Responsplan and the park Radiusparken have shared features, like paving material and pattern with bold all-weather furnishings. These areas nod to an industrial heritage and reference telecommunications, e.g. the art installation “Hallå” (Swedish for “Hello”) or the SIM card-shaped Responsplan square.

The chosen materials are hearty to allow for an easy maintenance. The exterior paving is to be composed of blocks of concrete and natural stone – preferably granite – flanked by embellished by friezes. Overall, the composition holds to a tight material selection.

The multifunctionality of these areas is also to be perceived through the choice of vegetation with different varieties both for aesthetic and ecological purposes. Trees of different sizes and types (e.g. dawn redwoods, cherry and maple trees), bushes and planting beds (like willows and snowberries) are planned.

The area is planned to invite residents and visitors to play and exercise, with swings, sandboxes, basketball hoops, table tennis, climbing walls, trampolines and a stage.

One of the main elements of Lilla Tellus is a two-floor pavilion made of metal and glass, which is to host temporary like pop-up shops, exhibitions or cafés. The pavilion is planned to feature information on mobility services, such as bicycle services or car pools. Other vertical structures in the same material will be featured in Lilla Tellus and can be used for art installations (e.g. projections, digital art), benefitting from its location, in the creative district of Telefonplan.

Lilla Tellus

  • Client: Alm Equity and Scanprop
  • Project Start/End: 2014
  • Completed: 2036
  • Area/Size: 124,000 m²
  • Apartments / Rooms: 1100 new units
  • City: Stockholm
  • Photographer/Illustrator: White View

Links

Team

  • David Alton
  • Pontus Pyk
  • Thomas Zaar
  • Milad Barosen
  • Sam Keshavarz
  • Malin Alenius
  • Koen Kragting
  • Oskar Norelius
  • Viktor Nilsson

Building Type

Similar Projects