Go back

In Scandinavia, a new generation of hospital planning has emerged focusing on human needs, sustainable design and the influx of new technologies. White is at the design forefront of this healthcare evolution which also takes the urban context and community into great consideration.

The expansions at Linköping University Hospital include a new entrance and ER, a maternity unit, neonatal unit, ICU, nursing wards and outpatient department as well as a new ambulance hall and helicopter pad. The project includes 600 beds with all inpatient care provided in single-patient rooms – up to now, far from the norm in Sweden.

It means a big boost for patients and staff, while the link between hospital, education and research are becoming even stronger than before. – Linda Mattsson, Head Architect at White

Integrating the hospital into the surrounding city fabric provides a new accessibility which greatly benefits the citizens of Linköping. With the design of a second entry opening onto a new central square, hospital visitors can easily reach collective traffic, visitor parking and get direct access to the indoor parking garage. A new interior link, running through the main building, gives the southern and northern entrances a much desired connectivity. Emergency access to the hospital area is also improved by the relocation of the ER to the west side of the building together with an access road, greatly enhancing both efficiency and safety.

Previously, Linköping Hospital lacked a centralised zone. Responding to this need, White designed a large atrium adjacent to the new northern entrance. Here, large scale installation art is integrated into the building’s architecture – at the ceiling and floor and at the elevator corridor vertical surface. The harmonious integration of artwork and structure is by no means a slump. Instead it is part of a larger art project with a sizable budget; places and themes in line with the overarching principles of the project were defined early in the process by a multi-disciplinary team.

Art in combination with the new entrance and atrium, not only makes an attractive composition but also a bold design gesture which also aids in orientating oneself to the desired destination within the hospital. The result is a central, defined space, hub and an evocative public art hall for patients, relatives, staff and visitors.

These crucial alterations have enabled the development of the surrounding hospital area into an attractive, central neighbourhood. But, from the Linköping residents’ perspective, the most noticeable changes to the hospital and surroundings have to do with the additional paths of travel through the area allowing for an easier and nicer flow.

Hospital of the Future

  • Client: County Council in Östergötland, Sweden by means of FMcentrum
  • Project Start/End: 2009-2015
  • Completed: 2015
  • Area/Size: ca 65 000 m²
  • City: Linköping
  • Photographer/Illustrator: Wihelm Rejnus, Ken Pils & White View
  • Environmental Building Certificate: Enviromental Design Level Silver
  • Installation artwork: Entry atrium elevator corridor, floor: Artist: Sophie Tottie
  • Installation artwork: Entry atrium ceiling: Artist: David Taylor

Team

  • Linda Mattsson - Head Architect
  • Eva Berg - Head Architect
  • Elisabeth Rosenlund - Head Interior Architect
  • Gith Thellsén
  • Ulrika Romare
  • Susanne Klämfeldt
  • Agnete Klinkby Jensen
  • Emma Stridh
  • Henric Hammarslätt
  • Francesca Bianchi
  • Alexander Hägg
  • Åsa Carlestam
  • Anna-Karin Lisell Selling
  • Barbara Vogt
  • Karin Planting-Bergloo
  • Caroline Werner
  • Annika Jägevall
  • Renato Adriasola Orellana
  • Pilvi Vanamo
  • Helena Polgård
  • Caroline Varnauskas
  • Gustav Söderberg Röstlund
  • Rebecca Rubin
  • Karl Brodefors
  • Thomas Peinert
  • Ola Lindblad
  • Henrik Magnusson
  • Anna Graaf
  • Anders Ekberg
  • Cuong Ly
  • Daniel Peterson
  • Lena Zetterberg

Building Type

Similar Projects