Go back

From the outset White produced an environmental programme for the project. The solution includes organic insulation, a laminated timber structure, stormwater ponds, environmentally friendly, low-emission paints and energy efficient lighting and appliances.

The main building harmonizes with the existing buildings and the new library, whilst each has different coloured facades. A glazed two-storey walkway links the main building with the library. The library itself consists of two interconnected three-storey buildings housing workrooms, study rooms and classrooms.

The open, glazed library provides ample light and space internally, and displays its activities to the outside world. Besides the extensive glazing the library is characterized by natural wood. It has wooden floors and vertical, 3.6 m deep glulam panels perpendicular to the glass facade. Interior materials and colours are natural and light, and supplemented by strategically located areas of bright colours. Since the University’s activities are expected to change over time the solution is flexible with an intelligent servicing strategy, adaptable structure and movable partitions.

Mälardalen University

  • Client: Fastighets AB Vreten
  • Project Start/End: 2000-2002
  • Completed: 2002
  • City: Västerås
  • Photographer/Illustrator: Åke E:son Lindman

Team

  • Åke Johansson
  • Ingemar Börjesson
  • Stefan Lundin
  • Gustav Jarlöv

Building Type

Similar Projects