Go back

A fascinating “satellite” stands connected to the recently constructed sports hall, with rooms for meetings, theatre productions and music. It is a cube, almost devoid of windows and full of secrets, whose wall surfaces are clad with porcelain-grade clinker slabs that form an exciting pattern which changes its appearance as the daylight changes. Like an iridescent beetle, the large enclosed volume is in exciting interplay with its surroundings, lending character to the entire facility.

The objective has been to make young people more interested in sport and culture. An investment in social sustainability in an affluent but segregated municipality. The Satelliten complex provides the young people of Sollentuna with a space where they make the decisions. A building for forward-thinkers. On their own terms.

Sport, in alliance with culture, has moved into town. Traditionally, sports halls tend to have been located more in the outskirts, but Satelliten with its theatre, sports, music and library facilities, is located right in the middle of the town centre.

We have created a space and an arena for – and together with – the young people. The concept was to create a building that really shows off the activities it accommodates. Many views out of and through the building contribute to the sense of transparency and integration of the various activities, while they are also able to function as separators.

Above all, it is the successful combination of the two programmes, the two fairly disparate activities, that creates the preconditions for interesting architecture. A single sports hall on the site, or for that matter a single theatre building, would not have had the same power as an entire ensemble.

Sollentuna is a suburb built on a modernist plan with spaces separated from traffic. Satelliten has been built on an old car park – the building links the two adjacent street levels and can be accessed from more than one direction. The main entrance from the bus station, leading to the cultural venues, below the large, vigorously projecting sports hall, links up with an upper entrance to the sports section. The building is thereby accessible from several directions.

Today the building constitutes a trio, three large rooms, combined through generous foyers but hyper-separated, acoustically, from one another. The room function programme swarms with rooms of various sizes and functions – the large sports halls illuminated with daylight and the numerous (small and large) dark rooms in the Ungdomens Hus part. None of the rooms is in a “typical” format.

The theatre is located in a cube, almost devoid of windows and full of secrets, whose wall surfaces are clad with porcelain-grade clinker slabs. The slabs form an exciting pattern which changes appearance as the daylight changes, lending character to the entire facility.

The objective has been to make young people more interested in sport and culture, and to create an arena for meetings. An investment in social sustainability in an affluent but segregated municipality. The Satelliten complex provides the young people of Sollentuna with a space where they make the decisions. A building for forward-thinkers. On their own terms.

Satelliten

  • Client: Sollentuna kommun
  • Project Start/End: 2009-2010
  • Completed: 2010
  • City: Sollentuna

Links

Awards

  • World Architecture Festival Award. Shortlist

Team

  • Thomas Rudin
  • Sara Grahn
  • Jens Hansson
  • Douglas Johnson
  • Sofia Waernulf

Building Type

Similar Projects