Go back

In a 2002 competition, White won the commission to design a new residential building on Slussplan. At that time, Slussplan was an abandoned bus square in a spot where railway tracks converge and cars rush by. The location also held various national interests that needed to be taken into account.

In other words, the conditions were not easy, but the area also had great possibilities. The purpose of our winning proposal was to create an attractive point of orientation in the city. This is why we chose to design a 12-storey building and create a sculptural landmark with first-rate housing qualities, while at the same time giving the opportunity to establish a new park.

Our proposal also promotes social sustainability. The building houses various sized apartments, both rentals and sales, contributing to diversity in the neighbourhood.

In this increasingly lively area, we wanted to create a harmonious and safe residential environment, with possible commerce on the ground floor. We chose sustainable materials, mainly brick and wood, and aimed for a design that works in the local environment as well as from a distance.

Slussplan contains a total of 103 apartments, sizing between 39-150 m2. The building has an inner courtyard, built-in balconies and a two-storey terrace with views of the vibrant city.

Slussplan

  • Client: JM AB
  • Project Start/End: 2002-2013
  • Completed: 2014
  • Area/Size: 10 800 m² GFA
  • City: Malmö
  • Photographer/Illustrator: Felix Gerlach and White View

Awards

  • Malmö’s Urban Design Award 2014 in the residential building category.

Team

  • Sven Gustafsson
  • Maud Karlström
  • Maria Ekenberg
  • Martin Vozzi
  • Markus Magnusson

Building Type

Similar Projects