Go back

Thousands of people pass Moas Båge, the award-winning main building at Södertörn University College, every day – the result of a two-stage European public architecture competition. The assignment was to build a new university in the southern part of Stockholm, creating in that way a complement to the main focus for university education in the northern parts of the city. White’s solution was based on an environmental programme in which the sustainability of every element was assessed. The project is distinctive because of the energy savings it makes through heat-inert materials.

Moas Båge, the main building, accommodates the most public of the university college’s premises and is strategically located on the main pedestrian walkway to Huddinge Hospital. The encircling shape creates a natural entranceway to Södertörn University College. Moas Båge – Moa’s Arch, named after novelist Moa Martinsson who worked in Södertörn, is semi-circular in shape with three wings that accommodate the Humanities and Sciences at research and tuition level. A former hotel building, recently converted to administration offices, and student’s union premises also adjoin the arch.

The square, the arch and the wings express different levels of publicness, from the square’s great openness to the wings’ more unobtrusive rooms for individual study and research.

By gaining clear exposure, Södertörn University College’s self-image gains strength within an urban district characterised by gigantic housing estates, long walking distances, the railway station and major hospital.

”The high class of the outdoor environment largely depends on the fine interplay between buildings, bare hillock and paving. They correspond well in terms of scale, form and function.”
/ Extracted from the jury’s citation for the Swedish Precast Concrete Federation Outdoor Environment Prize.

Södertörn University

  • Client: Clara Foundation
  • Project Start/End: 2000-2003
  • Completed: 2003
  • Area/Size: New 37 500 m², Refurbishment 7 000 m²
  • City: Flemingsberg
  • Photographer/Illustrator: Åke E:son Lindman
  • Energy use: 100 kWh/m²/year

Awards

  • Swedish Precast Concrete Federation Outdoor Environment Prize 2003

Team

  • Bengt Svensson - ansvarig arkitekt
  • Hans Forsmark
  • Anders E Johansson - ansvarig landskapsarkitekt
  • Marja Lundgren
  • Sara Grahn
  • Per Olsson
  • Charlotte Ruben
  • Per Wikfeldt
  • Anders Wiil
  • Marie Hult

Similar Projects