Go back

The plan for the building is based on a care concept in which traditional clinics are dispensed with and, instead, the care has been organised into function blocks, programmes, which cover both outpatient and inpatient care.

Many facilities are shared by several activities. Care departments and clinics have overlapping zones in which shared rooms are located, such as day rooms for parents, conference rooms and certain treatment rooms. If its capacity is already full, a ward can simply borrow rooms from
an adjacent ward.

Parents and siblings are important for a child’s well-being and recovery. So the hospital has been planned with parent participation in mind when it comes to a child’s care. A care bed really means two beds – one for the child and one for a parent staying overnight. The relatives’ apartment at the hospital also offers options to enable the rest of the family to stay for short or long periods.

The buildings’ austere external appearance links up with other blocks and buildings in the hospital complex. The interior and garden, surrounded by buildings, are designed more informally with a richer interplay of colours. Greenery and art contribute to turning the children’s hospital garden into a world filled with imagination and playfulness.

The building houses facilities for outpatient and inpatient care, emergency care, radiology, surgery, research, development, play therapy, a library and a café.

The Astrid Lindgren Children’s Hospital

  • Client: Locum AB
  • Project Start/End: 1996
  • Completed: 1998
  • Area/Size: Altered section, approx 15,000 m2 GFA and a newbuild section, approx 20,000 m2 GFA
  • City: Solna
  • Photographer/Illustrator: Tova Rudin

Team

  • Eva Berg - ansvarig arkitekt

Building Type

Similar Projects