Go back

Strategically placed, the station and City Hall collectively take a central location in Växjö. White’s ambition is to strengthen the popular existing thoroughfares while allowing new ones to form. The new ‘urban living room’ is open around the clock and welcomes everyone from teenage girls and senior citizens to municipal employees and visitors.

The proposal presents a coherent and characterful building with a strong expression, a new silhouette and a new landmark for Växjö.

A house belonging to the city
Included in the proposal are a station square and a park – two places that have the fantastic potential to become well-visited outdoor spaces at the heart of the city. The design of both the square and the park aim to preserve and enhance the existing vegetation. Lush and green, the park is a multi-functional oasis for many; it offers a diversity of vegetation that enhances biodiversity, such as the valuable oak trees that will provide shade and the trees and bushes bearing fruit to attract the birds. Running the length of the tracks, is a long and thin mini rainforest which will work to delay the groundwater from the square and park. The building has the potential being a zero carbon development, because of its wood construction, PV-modules and sustainable urban drainage systems. It is also an example when the ecological values create strong social values.

The square is open with an accessibility that makes it possible to quickly move to and from the vibrant new site. Also proposed is a covered bridge that connects the square, park and City Hall through its form, function and material choice. Occupying the bridge and its roof is a wide range of vegetation, benefitting wellbeing and biodiversity.

Växjö’s growing identity is reflected in the new innovative and sustainable solutions that specify and include a palette of local materials such as glass, wood, stone. To further enhance the beauty of place and local identity, White worked alongside the local artist, Ludvig Löfgren. Creativity and cooperation led to the building’s most characteristic feature, the sloping roof which is design metaphor for body of society. The building has a wood structure clad with “hinges” of rhombus formed scales possessing different functionalities; some are solar cells producing electricity, others have a sun-shading effect, some work in an arrangement of opaque, transparent and coloured to reveal or conceal the portions of wood façade. Tying together interior and exterior – and seen throughout the building – is the reflection of the façade’s pattern which resembles a graphic curve for a human pulse and the lively demographics of the city.

‘Växjö’s living room” – a beautiful vertical room in wood, connecting all the building’s different levels.

Intelligent, human-centric building
A smart building supports sustainable work from different perspectives. People stand central and with its overall volume and visible systems, the building is representative for economic and ecological resource use. Designing environments and meeting places for wellbeing
is the key to creating an intelligent and sustainable building, and White’s particular formula successfully mixes a flexible and varied work environment with spaces to focus.

The highest level of the building is allocated to the most exciting spaces boasting mile long views over the city. Spacious, multi-functional and full of character, the top floor is a fantastic meeting place for the city’s high ranking officials. Home to cultivation boxes, the terrace offers ecosystem services and is a dispersal route for plants and animals.

Växjö City Hall and Station

  • Client: Växjö kommun
  • Area/Size: ca 15 000 kvm
  • City: Växjö
  • Photographer/Illustrator: Tegmark

Team

  • Klara Frosterud - Ansvarig arkitekt
  • Koen Kragting
  • Sam Keshavarz
  • Rafel Crespo Solana
  • Åsa Haremst
  • Mattias Nordström
  • Theodor Tsesmatzoglou
  • Viktor Nilsson
  • Rickard Nygren

Building Type

Similar Projects