Go back

Würth Sweden’s headquarters is home to a highly efficient automated warehouse system, a shop and the headquarters for office workers.

Situated on a major intersection of infrastructure known as “the bulls eye” – the building is optimally placed for logistics. The building’s details and design respond to the noisy location by curving around and shielding the entrance area to create an acoustically sheltered plaza.

The core volume is wrapped by a series of louvres with integrated red lighting, a design element which mimics the red lights of passing traffic. The louvres act as a protective layer and shield the offices from increased solar gains, reducing the dependency on artificial cooling. The louvres also reflect and dampen the high noise levels emitted by the adjacent motorway.

The building is designed to create optimum flow of people and integration across departments. It is also home to a state of the art automated picking system which enables Würth to deliver 98% of their goods within 24 hours. The rational warehouse volume is lit with north facing windows, reducing the need for artificial lighting.

A social hub for visitors, warehouse workers and office workers embodies the company’s ambition for a non hierarchical workplace. This is supplemented by smaller spaces for informal meetings, conferences, training, dining and breaks. The consideration of comfort in the interiors contribute to a good working environment.

Sustainability measures include planting a small park of Birch trees next to the building to provide an acoustic buffer and absorb run-off ground water from the site. With longevity in mind, Würth’s headquarters have been designed with a flexible layout, permitting new configurations and use in the future.

Würth, Örebro

  • Client: Würth Svenska AB
  • Project Start/End: 2011-2013
  • Completed: 2014
  • Area/Size: 12,000 sqm
  • City: Örebro
  • Photographer/Illustrator: Peter Brinch
  • Film: Felix Moström

Awards

  • Mipim Awards 2015. Best industrial and Logistics Development.

Team

  • Viktoria Buskqvist - ansvarig arkitekt

Keywords

Similar Projects