Southend Pier Cultural Centre wins RIBA East Award 2013

Southend Pier Cultural Centre by White arkitekter has won a regional award in the Royal Institute of British Architects annual awards, the most rigorously-judged awards for architectural excellence in the UK. The RIBA East Award was presented to White arkitekter and Sprunt at a ceremony held on 12th June 2013.

The Cultural Centre is sited on the pierhead of the world’s longest pleasure pier, bringing new cultural life to the promenade and reclaiming the pier as the town’s main attraction.

The Awards Jury said: “Despite a cash-strapped local council as client and the iconic nature of their brief’s subject, the architects have produced a remarkable sculptural object sitting at the end of the Grade II listed pier. While strikingly modern, the new building is essentially a pavilion in the tradition of Victorian pier architecture. Its folded, faceted form is determined partly by the steel structure required to spread the building’s load evenly over the pier’s 100 year old cast iron piles.

The building is clad in materials chosen to withstand the hostile marine environment. Fibreglass rainscreen wall panels give the building a pale glossy appearance that catches the light. At low level, reclaimed timber decking is used to create the impression of a plinth growing out of the pier.” Read more about RIBA East Regional Awards winners 2013.

Southend Pier Head (1920x1200)

Southend_Pier15_w.jpg