White’s parking garage that moonlights as a sledding slope is a finalist in ArchDaily Building of the Year Awards ’17

ArchDaily’s readers have selected ‘Stadsberget’ in Piteå, Sweden, as one of the five finalists in the Public Architecture category in the ArchDaily Building of the Year Awards ’17.

‘Stadsberget’ (Swedish for ‘City Mountain’) was designed by White Arkitekter in collaboration with Henning Larsen Architects and has become a unique meeting place and tourist attraction in the city centre.

The talk of the town is not the 228 new parking spaces, but that the garage serves as an amphitheatre and meeting place in the summer and – to local children’s delight – a sledding slope in winter.

ArchDaily’s readers whittled 3,000 projects down to 80 finalists in the competition’s 16 different categories. Atelier du Pont and Luís Pedro Silva Arquitecto are among the other finalists in the Public Architecture category.

The winner is announced on 7 February 2017. Vote here.

Stadsberget PIteå, White Arkitekter

White’s refurbishment of Cirkus, Skandiascenen was nominated in the Cultural Architecture category and Johanneberg Science Park and Bråtejordet Skole in the Educational Architecture category.